Schaaldelen met of zonder schors?

Wanneer je bij de Plankencentrale in de winkel in Renkum schaaldelen van verschillende houtsoorten bekijkt, dan valt het je vast op dat aan sommige schaaldelen nog schors zit en dat deze bij andere ontbreekt (zie foto 1). Dit heeft met de productie van schaaldelen te maken. Het wel of niet verwijderen van de schors wordt vóór het zagen van stammen tot schaaldelen bepaald, dus als de stammen nog vers zijn. Het verwijderen van de schors gebeurt met een ontschorser en niet elke zagerij beschikt over deze machine. In dat geval blijft de schors aan de te zagen stam zitten.


Foto 1: voorbeeld van eiken plaathout dat ontschorst is.

Voordelen van ontschorsen
Wanneer de stam voor het zagen ontschorst wordt, kan de zager de kwaliteit van de stam beter beoordelen. Ook eventueel zand en ander vuil dat in de schors en bast zou kunnen zitten, wordt hiermee verwijderd. Bijkomend voordeel: de zaagbladen blijven langer scherp.

Wanneer het hout na het zagen opgelat en aan de lucht gedroogd wordt zijn de planken minder gevoelig voor insectaantastingen. De bast van sommige soorten zoals eiken zijn ideaal voor eitjes van houtspintkevers die zich daar kunnen ontwikkelen en het spinthout kunnen aantasten. Foto 2 is een voorbeeld van plaathout dat niet ontschorst is.


Foto 2: voorbeeld van eiken plaathout met schors.

Het is dus duidelijk dat de zagerij besluit of er wel of niet ontschorst wordt bij plaathout van schaaldelen. Wanneer schaaldelen nog schors hebben, kan deze na verloop van tijd er afvallen. Dit hangt ook van de houtsoort af: bij schaaldelen van  olijfhout blijft de schors in de regel zitten, bij notenhout valt deze er meestal af. De markt weet er wel raad mee: er is zowel vraag naar schaaldelen met als zonder schors.

Heb je vragen hier over? Neem dan contact met ons op.

Email
Print

Laatste berichten

Don't miss out on our amazing deals - buy your furniture today!
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor